Startsein wederopbouw Haïti

Startsein wederopbouw Haïti

NL EVD lntemationaal organiseert op 20 mei een bijeen­komst over de mogelijkheid om een bijdrage te leveren aan de wederopbouw van het zwaar getroffen Haïti. De eer­ste periode van noodhulp is inmiddels bijna afgesloten en vanaf nu ligt de focus op de wederopbouw van het land.

Op 12 januari vond in Haïti een aardbeving plaats die het leven kostte aan 100.000 tot 200.000 mensen. Nog eens anderhalf miljoen mensen werden dakloos. Kort na de aardbeving werd op agentschapnl.nl/haiti een landenpagina geopend. Hierop staan alle projectkansen voor Nederlandse ondernemers ver­meld. De site veiwijst ondernemers bovendien naar de moge­lijkheid om zich te registeren als bedrijf dat een bijdrage wil leveren aan de wederopbouw. Op www.agentschapnl.nl/haiti wordt alles nog eens helder uitgelegd.

Plan van aanpak

Op 31 maart vond er een donorconferentie plaats in New York. Haïti presenteerde het wederopbouwplan; natuurlijk was er veel aandacht voor sectoren als infrastructuur, landbouwont­wikkeling, water en sanitatie en onderwijs. Het is nu aan de verschillende donoren, waaronder Nederland, om deze we­deropbouw op te pakken. Belangrijke spelers in het wederop­bouwproces zijn de multilaterale banken als Wereldbank (Multi Donor Trust fund), IDB, de VN (VN-hulpverzoek, deels ook humanitair) en INGO’s (traditioneel een belangrijk kanaal in Haïti).

Kansen voor u?

NL EVD Internationaal organiseert op 20 mei een informa­tiebijeenkomst voor Nederlandse ondernemers die een bij­drage willen leveren aan de wederopbouw. Voor de uitvoe­ring van projecten liggen er kansen voor Nederlandse bedrijven die als consultant actief zijn in de sectoren trans­port/infrastructuur (lucht-/zeehavens, elektriciteit, telecom), gezondheidszorg en onderwijs. Kansen voor leveranciers zijn vooral gelegen in de medische sector waar het hoogwaardige kennis en kunde betreft. Aannemers hebben wellicht kansen in de grotere en complexere bouwprojecten, aangezien de Wereldbank heeft aangegeven te streven naar degelijke bouw (lessons leamed vanuit eerdere catastrofes). Wel zal de na­druk blijven liggen op concurrentie en op prijzen.

Van Vliet

Van Vliet Trucks Holland uit Nieuwerkerk aan den IJssel leverde vrij snel na de ramp 25 trucks die door een aantal gezamenlijke INGO’s zijn aangekocht voor de hulpverlening in Port-au-Prince. Het gaat om trucks die worden ingezet bij opruimwerkzaamheden en voor het vervoer van voedsel, water en bouwmaterialen, zoals kraanwagens, bakwagens en tankwagens. Als ISO-gecertificeerd bedrijf staat Van Vliet Trucks al jaren bij een groot aantal internationale hulpverleningsinstanties geregistreerd als leverancier van vervoermiddelen. Zo is er in het verleden al vaker geleverd aan organisaties als het Rode Kruis, de Verenigde Naties, Artsen zonder Grenzen, Unicef, Vluchtelingenhulp, Cordaid, Caritas en OSCE.

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.

Top